Linia verde: 250 107

Titlu

Principalele aspecte privind prognoza preliminară a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2022-2025
03/31/2022 - 10:46

Ministerul Economiei a elaborat o versiune preliminară a prognozei indicatorilor macroeconomici. Conform proiecțiilor preliminare, economia RM va înregistra o creștere de 0,3% în anul 2022.

 

Creșterea accelerată a prețurilor externe, războiul din apropierea frontierei cu Republica Moldova, dificultățile în lanțurile de aprovizionare la nivel internațional, care vor tempera cererea externă și internă, sunt principalele ipoteze care stau la baza acestor proiecții.

 

Totuși, în unele sectoare economice se așteaptă o ușoară evoluție pozitivă. Activitatea investițională se va menține în creștere datorită proiectelor în infrastructura publică finanțate, în special, din sursele externe ale partenerilor de dezvoltare. Deși, constrâns de creșterea costurilor de producție și riscurile de asigurare cu materie primă în contextul conflictului din Ucraina, vor apărea oportunități pentru sectorul  industrial datorate micșorării importurilor din țările afectate de conflict.

 

În următorii ani (2023-2025), în condițiile îmbunătățirii situației din regiune, economia se va relansa treptat și va înregistra o creștere cuprinsă între 3-4,5%.

 

Acest scenariu de prognoză are la bază ipoteza că războiul din Ucraina  nu va degrada semnificativ și situația din regiune va începe să se amelioreze, politica monetară a Băncii Naționale va fi concentrată pe contracararea presiunilor inflaționiste și menținerea stabilității monedei naționale, capacitățile de producție autohtone vor crește ca răspuns la diminuarea importurilor din țările implicate în conflict și condițiile climaterice vor fi relativ favorabile.

 

Prognoza dată a fost consultată cu experții Fondului Monetar Internațional în cadrul vizitei misiunii din perioada 9-16 martie.

 

Menționăm că în continuare persistă riscuri și incertitudini majore cu privire la evoluția situației din regiune, ceea ce poate influența datele prognozate.

 

Mai multe prognoze puteți vedea aici.

modelul_costului