Linia verde: 250 107

Titlu

Comerțul bilateral între Republica Moldova și Azerbaidjan, investiții și cooperare pe termen lung, discutate la Ministerul Dezvoltării Economice
05/24/2023 - 16:35

Secretarul de stat, Viorel Garaz a avut o întrevedere cu o delegație din cadrul Agenției pentru Dezvoltarea Afacerilor Mici și Mijlocii (KOBIA) din Republica Azerbaidjan, condusă de președintele acesteia, Orkhan Vidadi oglu Mammadov și ambasadorul Republicii Azerbaidjan in Republica Moldova, Gudsi Dursun oglu Osmanov.

 

În principal, s-a discutat despre o eventuală cooperare între agenția din Azerbaidjan și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și dentificarea oportunităților de colaborare între cele două organizații în domeniul antreprenoriatului și dezvoltării afacerilor.


Oficialii au vorbit și despre evaluarea posibilității semnării unui memorandum de colaborare între KOBIA și ODA, care să consolideze relațiile și să faciliteze cooperarea între ele.


Mai mult, în discuție au fost puse subiecte precum majorarea schimburilor comerciale, dificultățile existente în comerțul bilateral și identificarea măsurilor pentru facilitarea schimburilor comerciale, dar și promovarea investițiilor reciproce și crearea unui mediu favorabil pentru afaceri și investiții în ambele țări.

 

Pe final, a fost analizată posibilitatea creării unui Consiliu de afaceri cu cooptarea reprezentanților mediului de afaceri și altor actori interesați din ambele țări.

 

Pe parcursul anului 2022, Republica Azerbaidjan este pe locul 49, printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 0.12 % din valoarea comerțului total.

 

Valoarea comerțului extern al țării noastre în Azerbaidjan, a înregistrat pe parcursul anului 2022 – suma de 16.1 mln USD.

Imagini: 
modelul_costului